Byrån för solo- och mikroföretag!

Drömmer du om att starta företag?

dromEnligt Tillväxtverket undersökning från 2008 så vill allt fler unga bli företagare.
Entreprenörsbarometern från 2004, också från Tillväxtverket, visar att mer än varannan svensk kan tänka sig att bli företagare.
Vilken grupp tillhör du?

Drömmer du, men vet inte var man börjar? Vem ska man prata med och var kan man få hjälp med att fylla i blanketterna?
Är du rädd för vad din familj och vänner ska tycka, kanske har ingen i din bekantskapskrets eget företag.

Jag brukar säga att starta ett företag kan alla. Att bli godkänd för F-skatt är inte svårt. Det som är utmaningen är att driva företaget. Att hitta kunderna, veta hur man når ut, att pengarna räcker och att alla blanketter, deklarationer och rapporter kommer in till Skatteverket i tid.

Hur ska man då göra för att driva företaget?
Börja med att skriva ner vad det är du vill göra. En del skulle kalla det affärsplan, men det behöver inte vara så storslaget om det bara är för dig själv. Skriver du för att söka starta eget bidrag så är förstås kraven annorlunda. Samma gäller om du behöver låna pengar för din företagsstart.
Det här är förstås lämpligt att göra innan man söker F-skatt. Försök att få ner tankar och idéer på papper.
Marknadsföring är en stor del av företagandet. Hur ska du få ut informationen om dig och ditt företag? Vad som fungerar är olika för alla företag. Du kan börja kolla vad andra som har liknande företag som du. Om du ska starta en webshop, kolla var andra som säljer liknande produkter håller till. Kanske finns dina kunder på olika forum eller kanske grupper på Facebook. Kika runt på nätet, sociala media och bloggar. Titta även i tidningar, ta en sväng till biblioteket där det finns flera tidningar som man kan titta ordentligt i. Kika i tidningshyllan på affären lite snabbt (det är inte så snyggt att stå och läsa tidningen i affären, men en snabb kik kan man ta).
Pengar är ofta ett orosmoment. Pengar till starten, pengar till driften och pengar att leva på privat. Även om budget och beräkningar ger dig utslag på hela kroppen så är det något som kan vara mycket viktigt att göra, men även här beror det på vad du ska göra i ditt företag. Ska man köpa in maskiner för att tillverka något, köpa in varor för att sälja vidare eller något annat som kan kräva större mängder pengar så är det bra att försöka sig på en budget. Om du ska sälja tjänster som i början inte kräver några större summor för att starta upp, så är förmodligen inte budgeten lika viktig. Har du planerat att leva på ditt företag, oavsett vad du ska syssla med, är en budget ett måste. Du måste ha koll på hur fort du hade tänkt att växa, finns pengarna till den utvecklingen och finns utrymmet att få ut en ”lön”. Det svaret får man bara genom en budget och att man gör en uppföljning för att se hur verkligheten står sig i förhållande till den planerade.
Sen var det ju det här med alla papper. Bokföring måste man också göra.
Ta ett djupt andetag, läs informationen långsamt. Låt det ta tid och var säker på att du förstår det du läser innan du går vidare. Bokföring kan kännas stort och omöjligt. Det finns hjälp att få. Många bra böcker finns att köpa och använda. Ett alternativ kan vara att gå en kurs, både genom studieförbund eller vuxenutbildningen i din kommun.

Här i bloggen planerar jag nu en serie inlägg om nästan allt jag har skrivit om här ovan. Min specialitet är framför allt uppstart av företag, dess administration och företagets ekonomi.
För att du inte ska missa ett enda inlägg av detta så rekommenderar jag dig att anmäla dig till nyhetsbrevet här till höger.

Så, drömmer du om eget företag? Vad för typ av företag vill du starta? Vad ser du fram emot med ditt företag? Vad är du rädd för? Berätta gärna i kommentarerna!
Har du redan ett företag? Vad har du för företag? Vad tycker du är roligast med att ha det? Jobbigast? Berätta du också i kommentarerna här nedan!

Kommentarer är stängda.